Biografie Minke van de Ven – de Jong

IMG_7472Minke werd op 24 oktober 1944 geboren in Rotsterhaule, een klein dorpje in Friesland. Ze was het derde kind van Lucas en Grietje de Jong. Na Minke werden nog drie kinderen geboren. Als arbeiderskind leerde ze al op jonge leeftijd dat ze moest werken voor de kost. Ze had verschillende bijbaantjes en hielp daarnaast haar moeder in het huishouden. Haar vader vond goede scholing belangrijk en stimuleerde zijn dochter om de MULO-B af te ronden. In die tijd was dat, zeker voor een arbeidersdochter, een unicum.

Op haar zeventiende ging Minke werken als röntgenlaborante in het ziekenhuis van Heerenveen. Ze was een enthousiaste en leergierige leerling. Friesland werd haar al gauw te klein. Drie jaar later verhuisde Minke naar Amsterdam: ze ging werken in het toenmalige VU ziekenhuis. Daar behaalde ze haar radiotherapie diploma. In Amsterdam ontmoette zij William van de Ven. Ze was onder de indruk van zijn kennis en interesses. Ze trouwden, toen Minke 23 jaar was. Op haar dertigste besloot Minke het roer radicaal om te gooien; ze nam ontslag en ging geneeskunde studeren. Op haar veertigste studeerde zij af en startte niet lang daarna haar eigen praktijk als arts voor natuurgeneeskunde.

William en zij waren in de veronderstelling dat zij kinderloos zouden blijven. Geheel tegen de voorspellingen in werden er, tot hun vreugde, twee dochters geboren: Nadia en Lucinda. Omdat de woning in Amsterdam te weinig ruimte bood voor haar praktijk, verhuisde het gezin naar Koog aan de Zaan. Daar bouwde Minke een succesvolle privépraktijk op.

In 2005 kwam Minke voor het eerst in aanraking met beeldhouwen. De aanleiding was verschrikkelijk pijnlijk: de moord op haar oudste dochter Nadia in oktober 2002. Door het beeldhouwen kon Minke uiting geven aan haar intense gevoelens van rouw, wanhoop, gemis en machteloosheid.

Minke beeldhouwt zonder vooropgezet plan en laat haar gevoel leidend zijn in de creatie die zij maakt. Door het hakken in steen maakt ze de weg vrij voor haar verdriet. Tot het moment waarop Nadia stierf, bestond Minke’s leven voornamelijk uit werken en zorgen voor haar zieke man. Zij is zodoende nog steeds enigszins verbaasd dat zij zoveel talent blijkt te hebben voor beeldhouwen. In haar beeldhouwwerken zie je hoe de dood van haar dochter langzaam een plek begint te krijgen…