Biografie William van de Ven

Ven van de WilliamWilliam werd geboren op 20 februari 1939 in Paramaribo. Hij groeide op als enige zoon van Nadia de Vries. Zijn moeder was onderwijzeres en een gedreven vrouw die later hoofd van een middelbare school werd. Zijn vader leerde hij pas op oudere leeftijd kennen. Dat William als kind niet mocht weten wie zijn vader was, heeft zijn leven lang beïnvloed.

Rond zijn negentiende toog William naar Nederland om daar te gaan studeren aan de TU Eindhoven. Toen hij drieëntwintig jaar oud was, sloeg het noodlot toe: op vakantie in Duitsland werd hij op de scooter aangereden door een vrachtauto. William lag weken in coma. Toen hij bijkwam, adviseerde de neuroloog zijn moeder om William mee te nemen naar zijn geboorteland, Suriname. William vond het verschrikkelijk om zich weer te moeten voegen naar de wensen van zijn zorgzame moeder. Hij miste zijn vrijheid en besloot terug naar Nederland te gaan. Op dat moment wist hij nog niet dat zijn ongeluk hem voor de rest van zijn leven zou tekenen.

Aan de Hogeschool van Delft probeerde hij een nieuwe studie op te pakken. Omdat William ernstige concentratieproblemen had overgehouden aan het ongeluk, mislukte dit helaas. Hij stopte en verhuisde naar Amsterdam, waar hij een baan als administratief medewerker vond. Daar trouwde hij op negenentwintigjarige leeftijd met Minke de Jong.

Rond zijn vijfendertigste begon William schetsen en tekeningen te maken. Hij nam schilderles om zijn talenten verder te ontwikkelen, maar vond daarvoor jarenlang nauwelijks tijd nadat zijn dochters Nadia en Lucinda waren geboren. Inmiddels was William volledig afgekeurd voor werk, vanwege zijn traumatische hersenletsel. Dit heeft hem altijd veel verdriet gedaan en leidde tot de nodige frustraties. Schilderen, boetseren en in een later stadium beeldhouwen werden belangrijke uitlaatkleppen om hiermee om te gaan.

Het merendeel van William zijn schilderijen en beelden is gemaakt tussen 1988 en 2002. De dood van zijn oudste dochter bracht zo’n grote schok teweeg dat hij daarna nauwelijks nog kon schilderen. William stierf, een jaar na zijn dochter Nadia, op 13 november 2003 aan nierkanker. Op zijn grafsteen staat geschreven: “Ondanks alles ben je van ons en van het leven blijven houden.” Zo was het ook. Het leven van William verliep turbulent, maar hij bleef een levensgenieter met oog voor schoonheid. En dat zie je terug in zijn kunstwerken.