Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Lucinda

Levenslang Kwetsbaar, een podcast over de lange termijn gevolgen van moord

Op 1 oktober 2022 de 20e sterfdag van mijn zus lanceerde ik ‘Levenslang Kwetsbaar.’ In persoonlijke gesprekken maak ik je deelgenoot van de juridische jungle waar nabestaanden van dodelijk geweld in terecht komen. In de afleveringen die volgen ga ik afwisselend in gesprek met professionals en lotgenoten om de luisteraar uit te leggen hoe groot de impact van moord is en waarom het cruciaal is dat er meer aandacht komt voor het verbeteren van de psycho-emotionele, de juridische, de arbeidsrechtelijke en de financiële nazorg. Mijn kernboodschap is dat wij als maatschappij in gezamenlijkheid de verantwoordelijkheid moeten nemen om langdurig ziekteverzuim onder nabestaanden te voorkomen.

# 4 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met Minke van de Ven. Hoe overleef je de moord op je dochter en zus?

In dit bijzondere gesprek vertellen mijn moeder Minke van de Ven en ik op openhartige wijze over onze toegenomen lichamelijke en mentale kwetsbaarheid sinds de moord op Nadia. Daarnaast praten we over de angst die ik ontwikkelde om ook mijn moeder te verliezen aan de dood. Veel nabestaanden van dodelijk geweld worstelen met soortgelijke angstgevoelens. 

# 3 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met Els van der Naalt | Het is niet met jou begonnen.

In deze derde aflevering gaat Lucinda in gesprek met Els van der Naalt (1965). Els is Registercounsellor ABvC en systemisch therapeut, zij verloor op 8 maart 2014 haar jongste broer Fred door doodslag. Lucinda en Els onderzoeken de overeenkomsten en de verschillen tussen hun rouwprocessen. Fred werd omgebracht door zijn partner George, welke veroordeeld werd tot 7 jaar detentie.

# 2 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met psychiater Geert Smid over de persisterende-rouwstoornis

In deze aflevering bespreekt Lucinda samen met Geert Smid de overeenkomsten en de verschillen tussen de persisterende-rouwstoornis (PRS) en de post-traumatische stress stoornis (PTSS). Geert legt uit waarom juist nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten en rampen het risico lopen om deze beide aandoeningen te ontwikkelen.

# Aflevering 1: De moord op Nadia van de Ven

Op mijn zus haar 20e sterfdag vertel ik over de gevolgen van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die iemand kan overkomen: het verliezen van een dierbare door moord. Samen met verslaggever en documentairemaker Richard Grootbod, blik ik terug op de verschrikkelijkere periode direct na de moord op Nadia. Daarnaast vertel ik hem op welke manier het verlies van mijn zus, niet alleen het leven van mijn ouders, maar ook mijn leven en het verloop van mijn carrière, onherroepelijk hebben beïnvloedt.