Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Lucinda

Levenslang Kwetsbaar, een podcast over de lange termijn gevolgen van moord

Op de 20e sterfdag van mijn zus lanceerde ik de podcast ‘Levenslang Kwetsbaar.’ In persoonlijke gesprekken maak ik je wegwijs in de juridische jungle waar nabestaanden van dodelijk geweld in terecht komen. In deze podcast ga ik afwisselend in gesprek met professionals en lotgenoten om jou als luisteraar te  informeren over de impact van moord en waarom het essentieel is dat de nazorg verbeterd wordt. Het is mijn wens om een landelijk ‘Expertisecentrum Dodelijk Geweld’ op te richten alwaar experts adequate psycho-emotionele, juridische, arbeidsrechtelijke en financiële nazorg kunnen bieden. Mijn kernboodschap is dat de overheid en werkgevers in gezamenlijkheid verantwoordelijkheid moeten nemen om langdurig ziekteverzuim onder nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten te voorkomen.

Levenslang kwetsbaar is ook te beluisteren via alle podcast apps!

giftLevenslang kwetsbaar de podcast heeft jouw steun nodig!

Vind je de informatie die ik deel in mijn podcast waardevol? Steun mij dan alsjeblieft met een vrijwillige donatie.

# 6 Levenslang kwetsbaar |“What the F*ck?!” In gesprek met Saskia Wolters over het boek dat zij schreef over de moord op haar broer Joost.

Lotgenoot Saskia vertelt over het verlies van haar broer. Joost Wolters werd op klaarlichte dag in een Amsterdamse metro het willekeurige slachtoffer van een psychiatrisch patiënt die meerdere geweldsdelicten op zijn naam had staan. Joost zijn laatste woorden waren “What the F*ck?!” Zijn dood was het begin van een zeer vasthoudende zoektocht naar de waarheid. De conclusie: Joost had niet hoeven overlijden wanneer alle betrokken instanties, beter hadden samengewerkt. Saskia Wolters stelt dat de keuze van professionals het toekomstig leven van een medemens kan redden of kosten. Deze uitspraak maakte zoveel indruk op Lucinda dat zij hem opnam in haar brief aan de  rechtbank voorafgaand aan de 6e TBS-verlengingszitting van Nadia’s moordenaar. 


# 5 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met slachtofferadvocaat Arlette Schijns over de kwetsbare positie van nabestaanden in het recht.

In een dynamisch gesprek ontsluier ik samen met slachtofferadvocaat Arlette Schijns van Beer advocaten Amsterdam, de verschillende juridische obstakels waar nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten tegen aan lopen wanneer zij via het strafrecht of het civiele recht een schadeclaim proberen te verhalen op de veroordeelde dader.

# 4 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met Minke van de Ven. Hoe overleef je de moord op je dochter en zus?

In dit bijzondere gesprek vertellen mijn moeder Minke van de Ven en ik op openhartige wijze over onze toegenomen lichamelijke en mentale kwetsbaarheid sinds de moord op Nadia. Daarnaast praten we over de angst die ik ontwikkelde om ook mijn moeder te verliezen aan de dood. Veel nabestaanden van dodelijk geweld worstelen met soortgelijke angstgevoelens. 

# 3 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met Els van der Naalt | Het is niet met jou begonnen.

In deze derde aflevering gaat Lucinda in gesprek met Els van der Naalt (1965). Els is Registercounsellor ABvC en systemisch therapeut, zij verloor op 8 maart 2014 haar jongste broer Fred door doodslag. Lucinda en Els onderzoeken de overeenkomsten en de verschillen tussen hun rouwprocessen. Fred werd omgebracht door zijn partner George, welke veroordeeld werd tot 7 jaar detentie.

# 2 Levenslang kwetsbaar | In gesprek met psychiater Geert Smid over de persisterende-rouwstoornis

In deze aflevering bespreekt Lucinda samen met hoogleraar psychotrauma Geert Smid (van Arq centrum 45) de overeenkomsten en de verschillen tussen de persisterende-rouwstoornis (PRS) en de post-traumatische stress stoornis (PTSS). Geert legt uit waarom juist nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten en rampen het risico lopen om deze beide aandoeningen te ontwikkelen.

# Aflevering 1: De moord op Nadia van de Ven

Op 1 oktober 2022 was het 20 jaar geleden sinds Nadia van de Ven door Pascal Jacob F. werd doodgeschoten. In de eerste podcast aflevering vertel ik over de gevolgen van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die iemand kan overkomen: het verliezen van een dierbare door moord. Samen met verslaggever en documentairemaker Richard Grootbod, blik ik terug op de verschrikkelijkere periode direct na de moord op Nadia. Ik maak de luisteraar deelgenoot van de gevolgen van het verlies van mijn zus, in mijn leven en in het leven van mijn ouders en ik vertel hoe Nadia haar dood mijn carrière als revalidatiearts heeft beïnvloedt.