Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

UTRECHT – De moordenaar van Nadia van de Ven moet terug achter slot en grendel. Dat zegt Minke van de Ven, de moeder van Nadia, nadat eerder vandaag bekend is geworden dat Pascal F. de tbs-kliniek mag verlaten. Van de Ven wil een gesprek met minister Sander Dekker van Justitie en Veiligheid over het besluit om F. zogenoemd ’transmuraal verlof te geven’.

“Minister Dekker, ik zou u heel graag een keer in het echt willen spreken”, zegt ze voor de camera van RTV Utrecht. “Heel uitgebreid en u dan als moeder en als arts willen waarschuwen aan welk gevaar u de maatschappij blootstelt.”

HUISBAAS

Van de Ven vraagt zich af of Dekker wel op de hoogte is van de details rond de moord op de Utrechtse studente in 2002. Ex-militair Pascal F. was de huisbaas in haar studentenhuis en schoot haar tijdens een ruzie dood met een machinepistool. Hij werd een jaar later veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs. Het wapen is ook gebruikt bij de nog altijd onopgeloste moord op Anton Bussing in 1995, maar de rechter zag in 2005 te weinig bewijs voor betrokkenheid van Pascal F. bij die zaak.

Minister Dekker, ik zou u heel graag een keer in het echt willen spreken”

Minke van de Ven

Het stoort Van de Ven dat er meer aandacht lijkt te zijn voor de dader dan voor de twijfels van de nabestaanden. “Weet de minister dat de UZI gestolen is van Defensie?” vraagt ze zich af. “Weet hij dat bij Pascal aan de Weerdsingel vijftig patronen lagen? Weet hij hoe koelbloedig Anton vermoord is? Dat weet die man helemaal niet, daar geloof ik niets van. Denk je dat hij tijd heeft om dat wezenlijk tot zich te nemen? Het is allemaal haast, haast en nog eens haast.”

BRIEF

Van de Ven zegt dat ze bijna drie weken geleden een brief kreeg waarin de nieuwe maatregel voor Pascal F. werd aangekondigd. “Ik begreep helemaal niets van die brief”, zegt ze. “Hij was zo ingewikkeld opgesteld, dat niemand hem begreep. Waarom stuur je zo’n brief naar mensen die het al moeilijk genoeg hebben?”

Tegen ons is steeds gezegd dat hij wel op de longstay zou belanden, want deze man is niet te veranderen”

Minke van de Ven

Volgens de moeder van Nadia is het verlof van Pascal F. in tegenspraak met wat de nabestaanden eerder is voorgehouden. “Tegen ons is steeds gezegd dat hij wel op de longstay zou belanden, want deze man is niet te veranderen”, zegt ze. “Maar je mag nog maar zes jaar in de tbs-kliniek zitten en in mei zat hij er al zeven jaar.”

BANG

Bang is Van de Ven niet, nu F. toch af en toe vrij rondloopt. “Nee, als je kind vermoord wordt, waar moet je dan nog bang voor zijn? Mijn verdriet is nog even groot, maar het heeft geen zin om bang te zijn.”

Toch roept ze de minister op om het verlof voor F. direct terug te draaien. “Niet voor ons, maar voor de maatschappij”, zegt ze. “De rechercheurs hebben ons steeds gezegd dat hij in de periode tussen de moord op Anton en de moord op Nadia meer moet hebben gedaan. Ik gun anderen deze ellende niet. Mensen hebben geen idee hoe je leert overleven, maar er is geen dag hetzelfde.”

Minke van de Ven in gesprek met verslaggever Richard Grootbod

Bekijk het interview via deze link:

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1778886/moeder-van-nadia-van-de-ven-minister-draai-verlof-van-pascal-f-terug.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *