Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Reviews

Boekencoach Daniëla Postma

De gedichten van Lucinda laten je beleven hoe ‘rauw’ rouw kan zijn! Er gaat troost van uit dat rouwen niet mooier hoeft te worden gemaakt dan het is: als je opeens iemand verliest van wie je zielsveel houdt, en dan ook nog door toedoen van een ander.

Daniëla begeleid mensen bij het schrijven van hun levensverhaal.

Prachtig beschrijft Lucinda in haar gedichten hoe de plotselinge afwezigheid van een geliefde persoon je steeds weer kan overvallen. Hoe moeilijk het soms is voor anderen om te begrijpen hoe dat voelt. En dat het al even lastig kan zijn om zelf te begrijpen dat anderen het níet kunnen/willen begrijpen.

Voor Lucinda betreft haar rouwproces primair de dood van haar zus, waardoor zij ook opeens enig kind werd. Dat is een dood die bovendien op bijzonder schokkende wijze plaatsvond: Nadia werd vermoord. En een jaar later stierf ook haar vader. Het verdriet, de wanhoop en de woede die Lucinda in haar gedichten beschrijft, zijn echter universeel en daardoor ongetwijfeld voor veel mensen herkenbaar. Hoe leef je verder, als je geen kans kreeg om afscheid te nemen?

Gaandeweg lijkt in haar gedichten iets van een antwoord te ontstaan: je kunt wel een persoon doden, maar de liefde die hij of zij voor jou voelde kan nooit worden gedood. Die liefde blijft bestaan; blijf je altijd voelen en die liefde blijft jou voeden. Die liefde ‘vlindert’ voor altijd met je mee!

Parels van Verdriet is geïllustreerd: met full colour foto’s van kunstwerken van Lucinda haar moeder Minke en haar (eveneens overleden) vader William, bij vrijwel elk gedicht.

Auteur Minke Weggemans

Een oogstrelend mooi uitgegeven boek met gedichten van Lucinda van de Ven geschreven na de moord op haar enige zus, Nadia. Lucinda zoekt naar woorden om iets weer te geven van haar zoektocht in het donker: de innerlijke strijd waarin ze heen en weer geslingerd wordt tussen heftige gevoelens van liefde, leegte, wanhoop, opstandigheid, verlatenheid, verlangen en nog zoveel meer.

Na de dood van haar zus wordt haar leven een gevecht om te overleven en zich staande te houden in een wereld waarin het contact met andere mensen uiterst precair is geworden. In de gedichten lijkt ze langzaam maar zeker te leren leven met haar afwezige zus en vader en haar eigen levenslust weer te gaan omarmen.

Aangrijpend, kostbaar en ontroerend zijn niet alleen deze gedichten maar ook de prachtige afbeeldingen van de kleurrijke schilderijen van haar vader en de indrukwekkende beelden van haar moeder. Parels van Liefde….

Minke Weggemans, zet zich in om rouw na het verlies van een broer of zus bespreekbaar te maken en de erkenning te geven die het verdient. Ze is auteur van: Broederziel Alleen, Rouw in de Zijlijn en Broers rouwen ook.