Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

OverLeven

Documentaire over de nasleep van de moord op Nadia van de Ven

Als iemand van wie je zielsveel houdt ineens wordt vermoord, wat zou je dan doen? Hoe leef jij verder als je zus, je broer, je zoon, dochter, een van je ouders, of je partner wordt vermoord? Er komt een dag waarop alle rechtszaken voorbij zijn, de dader zit hopelijk achter tralies en de media zijn vertrokken. En dan? Hoe leef jij door als iedereen om je heen allang weer verder is gegaan met leven? Dat is het uitgangspunt van ‘OverLeven’, een documentaire over hoe het is om nabestaande te zijn van iemand die is vermoord.

Lucinda en haar zus Nadia

Voor een antwoord op deze vragen volgde documentairemaker Richard Grootbod ruim 6 jaar de nabestaanden van Nadia van de Ven. Nadia werd op 25 jarige leeftijd in haar woning aan de Utrechtse Weerdsingel Westzijde op 1 oktober 2002, van dichtbij met een uzi pistoolmitrailleur door Pascal F. de zoon van haar huisbaas, vermoord. Haar moeder Minke en zus Lucinda, worden in de jaren daarna geconfronteerd met financiële problemen, ruzies binnen de familie en ellenlange rechtszaken. Toch besluiten ze als één van de eersten in Nederland een eis tot schadevergoeding in te dienen bij de dader en zijn ouders, een rechtszaak waarmee ze juridisch en maatschappelijk de weg banen voor anderen.
OverLeven is een aangrijpende documentaire over het balanceren tussen leven en overleven. Het is een verhaal over de moed om verder te leven na een groot verlies en over hoop, hoop dat je ook na het meemaken van een groot trauma toch weer het vertrouwen vind om je leven vorm te kunnen geven.

OverLeven een productie van Richard Grootbod, ging op 11 oktober 2019 in première in filmhuis het Louis Hartlooper complex en werd op 13 oktober 2019 uitgezonden bij RTV Utrecht.

Recensies over OverLeven:

Peter R. de Vries op zondag 13 oktober 2019 bij RTL Boulevard: “Iedereen moet deze documentaire gezien hebben!”

Rosa Jansen, voorzitter Slachtofferhulp Nederland op vrijdag 11 oktober 2019 tijdens de première van de documentaire:
“OverLeven is een indrukkende documentaire die duidelijk maakt hoe het strafproces en de aanvullende civiele procedure na de moord op een dierbare verloopt. Moeder Minke en zus Lucinda van de Ven streden ruim 15 jaar voor hun rechten. Uitgeput besluiten ze uiteindelijk, nadat de rechter hen in het gelijk gesteld heeft, toch een schikking aan te gaan met de aansprakelijkheidsverzekeraar van hun advocaat, teneinde nogmaals een hoger beroepsprocedure te voorkomen. Een gruwel voor nabestaanden die hun leven weer willen oppakken. In hun strijd om rechtvaardigheid komen ze uiteindelijk heel erg alleen te staan. Voor de naaste omgeving blijkt zo´n lange strijd onverdraaglijk en stuit deze op veel onbegrip. OverLeven is een must voor iedereen die professioneel of anderszins met dit onderwerp te maken heeft of een goed beeld van binnenuit wil krijgen.”