Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Gastspreker

Met veel plezier deel ik mijn kennis en ervaringen tijdens gastlezingen. Doordat ik medisch specialist ben (ik ben revalidatiearts) vervlecht ik mijn persoonlijke ervaringen moeiteloos met wetenschappelijke achtergrondkennis. Hierdoor kan ik zowel een leken publiek als professionals met een ontwapende openhartigheid aan de hand meenemen waardoor zij nieuwe inzichten opdoen over de levenslange (gezondheids-) gevolgen van het meemaken van de moord op een dierbare.

Hieronder tref je een samenvatting aan van de onderwerpen waar ik tijdens lezingen over spreek:

 • Wat is PTSS (de post-traumatische stress stoornis), hoe herken je het en hoe gaat je ermee om?
 • Wat is PRS (de persisterende-rouwstoornis), hoe onderscheidt deze aandoening zich van PTSS en waarom komen beide aandoeningen zo vaak voor bij nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten?
  Het onderscheid tussen rouw na een natuurlijke dood en een onverwachte (gewelddadige) dood.
  De gevolgen van het verlies van een broer/zus en de veranderde relatie met je ouders die hierop volgt.
  Gevoelens van overlevingsschuld en overlevingsschaamte.
  Het wegvallen van het meest directe sociale vangnet omdat juist naaste familieleden, vrienden en collega’s zich over het algemeen geen raad weten met het aanhoudende verdriet van de rouwende.
  De impact van jarenlang slepende rechtszaken en terugkerende TBS-verlengingszittingen.
 • Hoe herstel je wanneer je bij herhaling geconfronteerd wordt met (juridisch) onrecht?
  De gezondheidsschade van moord op de lange termijn en de invloed hiervan op mensen het arbeidsvermogen.
 • Wanneer is het verstandig om professionele hulp te zoeken en bij wie kan je dan terecht?
3J7A8918

Aanbeveling door Iris Hoes-van der Meulen,
Klinisch Psycholoog:

“Lucinda heeft tijdens de team-middag van onze specialistische GGZ afdeling een presentatie gegeven over PTSS en complexe rouw. Als ervaringsdeskundige en arts kan ze zeer goed uitleggen wat zij op momenten gemist heeft in de hulpverlening. Binnen duidelijke wetenschappelijke kaders heeft ze ons deelgenoot gemaakt van haar ervaringen. Ook heeft zij in het team, dit niet alleen bespreekbaar gemaakt, ze durfde het ook zichtbaar te maken middels een oefening. Lucinda staat open voor vragen en schuwt hierin niet een wedervraag te stellen. Met veel humor en een goede afstemming op de teamdynamiek heeft zij met deze presentatie het team geinspireerd om met een nieuwe impuls te kijken naar trauma en om ons huidige beleid te heroverwegen. Het volltallige team heeft haar lezing als leerzaam en zeer indrukwekkend ervaren. Een aanrader!”

Ben je geïnteresseerd om mij als gastspreker uit te nodigen? Neem dan vrijblijvend contact op.