Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Openingswoord door dhr. Lintmeijer

Openingswoord door dhr. Frits Lintmeijer, wethouder van Cultuur

expositie-nic-jonk23

Welkom!

Het is bijna elf jaar geleden dat Nadia, jullie zus, dochter, vriendin, familielid, dierbare in Utrecht om het leven is gebracht. Dat had toen bij velen een impact, dat een jonge vrouw op die manier, zomaar van het leven kon worden beroofd. Het geeft aan dat zoiets eigenlijk iedereen kan gebeuren.
En daarna verloor u ook nog uw vader/man.

De organisatie van deze tentoonstelling, in handen van jullie zeer naasten, is een hele prestatie;
Ondanks het verdriet, dat wellicht met de jaren wel slijt, maar altijd aanwezig blijft, zoiets neerzetten.
Er blijft altijd een leven vóór en een leven na deze gebeurtenis, zoals ik ook in de gedichten teruglees.

Ik begrijp dat de energie van jou, Lucinda, de drijvende kracht is geweest waardoor dit tot stand is gekomen.
Je hebt door middel van de gedichten die je in tien jaar schreef uiting gegeven aan je gevoel. En daarmee je talent ingezet. Met een doel waarmee je de toekomst in kijkt en waarmee je mensen wilt helpen.

En daarnaast het talent van je ouders betrokken bij dat van jou, waarmee de gedichtenbundel een resultaat van de creativiteit van jullie gezin is geworden.
Mevrouw van de Ven, uw beelden en de schilderijen van uw man geven naast de gedichten van uw dochter vorm aan de bundel en aan het proces dat u allen heeft doorgemaakt.
De gevolgen van complex verlies bespreekbaar maken, dat is wat u onder andere wilt bewerkstelligen met de bundel en met deze tentoonstelling.
Door zichtbaar te maken wat dit verlies met u heeft gedaan en nog doet kunt u anderen helpen die mogelijk door een vergelijkbaar proces gaan en zich herkennen in uw proces.
En zich mogelijk ook erkend voelen in hún gevoel.
Dit biedt u een mogelijkheid om zelf ook weer vooruit te kunnen kijken.
Daarbij is, zoals u zelf al zegt, de taal van kunst een universele taal. Bij tal van momenten in het leven.
Dat ervaar ik in mijn functie als wethouder Cultuur in Utrecht vaak meerdere malen per week; Cultuur en creativiteit brengt mensen tot nieuwe gedachten en geeft energie.

Ik wil met mijn aanwezigheid hier aangeven dat ik veel respect heb voor de manier waarop u dit tot stand hebt gebracht en ik wens hierbij dat u met elkaar een mooie toekomst tegemoet gaat, waarbij ik hoop dat u het talent wilt en kunt inzetten die u in huis hebt!