Ervaringsdeskundige • Gastspreker • Auteur • Podcastmaker • Revalidatiearts

Columns

Lucinda van de Ven

In november 2019, een maand nadat OverLeven in première ging, nodigde misdaadjournalist Jolande van der Graaf mij uit om mijn ervaringen als nabestaande van een moord, te delen met de lezers van Femke Fataal. Aan deze website zijn alleen vrouwelijke columnsschrijvers verbonden die als professional of vanuit ervaringsdeskundigheid, hun visie delen op en over de gevolgen van ernstige criminaliteit.

Hieronder lees je mijn columns in chronologische volgorde. Met uitzondering van de laatste column ‘Met Stomheid geslagen’ welke alleen op deze website is gepubliceerd, zijn de overige columns allen op Femke fataal gepubliceerd.

04 Vrouwe Justitia

24-05-2023 Met stomheid geslagen
Op 10 mei vond er weer een tbs-verlengingszitting plaats. Ter voorbereiding had ik samen met mijn advocaat drie weken eerder een gesprek met de officier van justitie. Tijdens dit gesprek vertelde de officier dat Pascal Jacob F. sinds december 2022 is overgeplaatst naar een andere tbs-kliniek en dat hij opnieuw buiten de tbs-kliniek woont en werkt. Gezien het daderprofiel van Nadia haar moordenaar was ik enorm geschokt over dit nieuws. Ik vind het onbegrijpelijk en levensgevaarlijk dat deze dader in een veel te kort tijdbestek zoveel vrijheden krijgt. De officier van justitie adviseerde mij om mijn bezwaren te verwoorden in een brief aan de rechtbank. Ik heb besloten om deze brief – bewerkt als column – op mijn website te plaatsen. Ik doe dit omdat ik aandacht wil vragen voor een meer gelijkwaardige rechtspositie – inclusief gesubsidieerde juridische bijstand – voor slachtoffers en nabestaanden óók tijdens tbs-verlengingszittingen. Hier lees je de brief.

13-07-2022 Ziekteverzuim onder nabestaanden misdrijven valt beter te voorkomen.
Ik beschrijf de gevolgen van de moord op mijn zus op mijn carrièreverloop. Doordat het jaren duurde voordat mijn klachten werden herkend ben ik arbeidsongeschikt geraakt. Nederland heeft een miljoenen verslindend maatschappelijk vangnet dat de rehabilitatie van daders en ex-gedetineerden faciliteert. Daarentegen is er nog steeds geen adequaat vangnet om nabestaanden van dodelijke geweldsdelicten te ondersteunen bij het voorkomen van hun arbeidsuitval. Met deze column roep ik de overheid en wetenschappelijk onderzoekers, nadrukkelijk op om het verborgen verlies aan arbeidspotentieel in deze specifieke doelgroep inzichtelijk te maken. Er dient meer werk te worden gemaakt van beter passende behandelmogelijkheden zodat langdurig ziekteverzuim kan worden voorkomen!

25-12-2021 Weer een kerst zonder jou
In een brief aan mijn overleden zus vertel ik haar over mijn gevoelens van ‘overlevingsschuld.’ Ik beschrijf de schuldgevoelens die ik ervaarde omdat mijn leven en het leven van Nadia’s vriendinnen wel verder ging, terwijl dat van haar gestopt was. Lees hier verder.

04-10-2021 Parels van Verdriet
In deze column beschrijf ik de totstandkoming van mijn gedichtenbundel Parels van Verdriet. Ik beschrijf de gelaagdheid in mijn gevoelens van rouw en verlies en waarom het schrijven van gedichten voor mij een ontzettend belangrijke uitlaatklep was. Lees hier verder.

11-08-2021 Moreel trauma: als ’t juiste geschonden is
In deze column beschrijf ik hoe nabestaanden secundair getraumatiseerd kunnen raken door nalatigheid van de overheid. In het Nederlands Wetboek van Strafrecht zijn de belangen en de rechten van slachtoffers en nabestaanden veel minder goed vastgelegd in vergelijking met de rechten van verdachten en daders. Ik leg uit hoe dit verschil in juridische bescherming, bij mijn moeder en mij tot een moreel trauma heeft geleid.

15-5-2021 Het verloop van de tbs-behandeling van Nadia’s moordenaar
In deze column schrijf ik over de zinloosheid van TBS-behandeling bij een ontkennende moordenaar. Pascal Jacob F. wordt al meer dan 10 jaar ‘behandelt’ bij TBS kliniek de Rooyse Wissel. Lees hier verder.

12-4-2021 Zoektocht naar verdwenen geld van Nadia’s moordenaar
Ik beschrijf hoe Pascal met zijn ouders samenspande om zijn vermogen veilig te stellen waardoor hij op papier tenminste, geen geld meer had om mijn moeder haar materiele en immateriële schade te kunnen compenseren. Lees hier verder.

15-3-2021 Dappere strijd van moeder leidt tot wet affectieschade
Ik beschrijf de wijzigingen in het slachtofferrecht die mede dankzij mijn moeder tot stand zijn gekomen. Minke van de Ven klaagde als eerste nabestaande ooit de moordenaar van haar kind aan voor haar inkomsensverlies. Hiermee schreef zij juridische geschiedenis.

15-2-2021 Lezen over de moord op je dierbare kan traumatisch zijn
Ik beschrijf de heftige emoties waar ik totaal onvoorbereid, mee werd geconfronteerd door het lezen van de meest brute details van de moord op mijn zus in het toen nog te verschijnen boek Moordstad Utrecht. Lees hier verder.

21-12-2020 Lichtpuntjes in donkere tijden: respectvolle gesprekken met rechercheurs
Ik beschrijf de bijzondere band die mijn moeder en ik opbouwden met de recherche, de officier van justitie en de voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. Hier lees je de column.

In het programma De zaak van je leven vertellen deze professionals waarom Nadia’s brute dood zo’n indruk op hun heeft gemaakt.

27-10-2020 Is spreekrecht een aftakeling of juist verrijking van het strafproces?
In deze column schrijf ik over het recent aangenomen wetsvoorstel ter versterking van de positie van slachtoffers en nabestaanden binnen het strafrecht. Er zijn helaas veel professionals van mening dat de rechten van slachtoffers en nabestaanden niet nog verder uitgebreid mogen worden, sterker nog ze vinden dat de huidige maatregelen al te ver gaan en teruggedraaid zouden moeten worden! Lees hier verder

1-10-2020: In Memoriam Nadia van de Ven
Column ter nagedachtenis aan mijn zus op haar 18e sterfdag. Op deze column ontving ik heel veel hartverwarmende reacties van oud collega’s, docenten, vrienden en oud studiegenoten van Nadia.

6-8-2020: Als een moord te voorkomen is
Column over de moord op Linda van der Giesen. In augustus 2015 werd zij door haar stalkende ex doodgeschoten. Ook Linda’s familie voerde een oneerlijke strijd voor rechtvaardigheid.

9-7-2020 Wel geboorteverlof, maar waarom geen rouwverlof?
Ik pleit voor het verankeren van een wettelijk recht op rouwverlof voor alle burgers. Juist wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden rond het overlijden is rouwverlof meer dan noodzakelijk. Een (niet herkend) traumatisch rouwproces kan desastreuze effecten hebben op mensen hun arbeidsvermogen

11-6-2020 Gestapelde rouw
Op 19 juli 2019 overleed mijn nicht op 43-jarige leeftijd aan kanker. Henriëtte was in emotioneel opzicht een tweede zus voor mij. Het verdriet over haar overlijden ‘stapelt‘ zich bovenop oude gevoelens van verdriet en gemis. Ik heb ervaren dat er een levensgroot verschil bestaat tussen een natuurlijk verlopend rouwproces en een traumatisch rouwproces na moord.

13-5-2020: Ouders die moordlustig kroost beschermen ook strafbaar
In deze column leg ik uit hoe de ouders van Nadia’s moordenaar hielpen om hem uit handen van justitie te houden zonder dat dit juridische gevolgen had. Ik vergelijk de zaken van Pascal F. en Thijs H. en de discutabele rol die hun moeders speelden na hun gruweldaden. Lees hier de column.

16-4-2020 Rouw van broers en zussen vaak extra complex
Ik beschrijf de impact van het verlies van mijn zus en de gevoelens van (over-) bezorgdheid die je hierdoor gaat voelen voor je achtergebleven ouder(-s). Het verlies van een broer of zus wordt maatschappelijk gezien enorm onderschat. Lees hier de column.

18-3-2020 Onzekere tijden
Vergelijking tussen het verlies van je zekerheden en de onzekerheid in de nasleep van moord ten opzichte van de onzekerheid rondom de Corona pandemie. Samenhorigheid en gedeelde smart in plaats van stil verdriet dat in alle eenzaamheid achter gesloten deuren wordt geleden.

20-02-2020 Gaat het ooit over?
Ik schrijf over het voortduren van mijn gevoelens van rouw en de kloof die door Nadia haar dood ontstond tussen mij en mijn studievriendinnen. Mijn ervaringen lagen zo ver bij hun vandaan dat het onmogelijk voor hem was om zich in mijn belevingswereld te verplaatsen.

24-1-2020 Pijnlijke nasleep van moord op Nadia vastgelegd op beeld
Column over de totstandkoming van ‘OverLeven’ de documentaire over de nasleep van de moord op Nadia van de Ven.

26-12-2019 Nabestaanden willen alleen een luisterend oor
Kerstcolumn:https://www.femkefataal.nl/nabestaanden-willen-alleen-een-luisterend-oor/ De feestdagen zijn over het algemeen enorm confronterend voor rouwende mensen. Ik beschrijf de gevoelens van eenzaamheid en de onmacht van naasten om gevoelens van gemis en verdriet juist op deze dagen, bespreekbaar te maken.

29-11-2019 Hoe Overleef je de moord op je zus?
Introductie column over Lucinda en een korte achtergrond van de moord op mijn zus Nadia.